Voordelen van intermittent fasting

Voordelen van intermittent fasting

In deze blog gaan we het hebben over intermittent fasting. De reden hiervoor is omdat ik dit zelf nu meer als 3 jaar toe pas in mijn eigen leven en jullie graag wil uitleggen wat de voordelen hiervan zijn en daarbij ook mijn eigen ervaring wil delen. Zodat je een realistisch beeld hebt van wat het met je kan doen, mocht je hiermee willen beginnen.

Allereerst zal ik kort en simpel uitleggen wat intermittent fasting (ook wel periodiek vasten) is. Dit is het niet eten in een bepaalde periode, waarvan de meest bekende de 16/8 methode is. Dit houd in dat je op een dag 16 uur niet eet en 8 uur wel. Ikzelf eet bijvoorbeeld alleen tussen 12:00 en 20:00, maar hier kun je uiteraard zelf een beetje mee spelen, zolang als je maar een periode van 16 uur hebt dat je niet eet. De 5 voornaamste voordelen van intermittent fasting zal ik hier beneden benoemen:
    1. Verbeterde lichaamssamenstelling: Een van de belangrijkste voordelen van intermittent fasting is dat het kan helpen bij het verbeteren van je lichaamssamenstelling. Door perioden te vasten kan je lichaam overschakelen naar het verbranden van opgeslagen vet als energiebron. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en een afname van lichaamsvet, terwijl je je spiermassa blijft behouden.

    2. Verbeterde insulineregulatie: Intermittent fasting kan ook helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en regulatie. Tijdens het vasten krijgt je lichaam een pauze van constante insulinespiegels, waardoor de cellen gevoeliger worden voor insuline. Dit kan de bloedsuikerspiegel stabiliseren en het risico op het ontwikkelen van insulineresistentie en type 2 diabetes verminderen.

    3. Verhoogd energieniveau: Ondanks dat het misschien tegenstrijdig klinkt, kan intermittent fasting leiden tot een verhoogd energieniveau. Wanneer je lichaam eenmaal gewend raakt aan het vasten, leert het efficiënter om te gaan met de beschikbare energiebronnen. Bovendien stimuleert vasten de afgifte van groeihormonen, wat kan leiden tot een toename van energie én alertheid.

    4. Verbeterde mentale gezondheid: Veel mensen ervaren een verbeterde mentale helderheid tijdens het vasten. Het overschakelen van constant kunnen eten naar een periode van vasten kan de hersenfunctie positief beïnvloeden.

    5. Gemakkelijk toe te passen: Een groot voordeel van intermittent fasting is dat het relatief eenvoudig is toe te passen in verschillende levensstijlen. In plaats van jezelf beperkingen op te leggen qua wat je eet, kun je simpelweg je etenstijden aanpassen. Dit flexibele aspect maakt het makkelijker om je aan een gezond eetpatroon te houden op de lange termijn, wat kan resulteren in gezondheidsvoordelen.

    Het is belangrijk op te merken dat intermittent fasting niet voor iedereen geschikt is en dat het altijd raadzaam is om advies in te winnen bij een voedingsdeskundige voordat je een nieuwe dieetmethode probeert.

     

                                                                               

     

    Persoonlijke ervaring

    Ik ben zelf begonnen met intermittent fasting in maart 2020. Destijds deed ik ongeveer anderhalf jaar aan fitness met als doel om spieren aan te komen en fitter te worden. Zoals je misschien wel weet gaat spiermassa aankomen (meestal) gepaard met vet aankomen. Omdat mij was afgeraden om in mijn eerste jaar fitness al te gaan cutten besloot ik om dit in het tweede jaar te gaan doen, rond de maanden april/mei. Echter kwam in maart 2020, zoals we allemaal weten, de lockdown in Nederland vanwege het coronavirus. En konden we daardoor onder andere niet meer naar de sportschool. Omdat ik niet meer vet aan wilde komen ging ik onderzoek doen naar manieren om vet te verliezen ondanks dat ik destijds niet sportte. 

    Toen kwam ik op een gegeven moment uit bij intermittent fasting, en aangezien ik mijn hele leven al moeite heb gehad met ontbijten sprak mij dit gelijk aan en ben ik hier vrijwel direct mee begonnen. Ik besloot toen om voor de 16/8 methode te kiezen en om enkel tussen 12:00 en 20:00 te eten. Dit was in het begin enorm wennen. Waar ik de eerste weken het meeste last van had vanaf het moment dat ik opstond tot 12:00 waren:

    - Duizeligheid

    - Hoofdpijn (vaak wel licht)

    - Constant denken/verlangen naar eten

    - Afgeleid

    - Moe

    Deze punten hebben bij mij zo'n 3 weken geduurd, daarna werd dit steeds minder en werd het steeds meer een gewoonte om pas om 12:00 te eten. Wat mij hielp om het makkelijker vol te houden was veel water en koffie drinken totdat ik ging eten. Het water zorgde ervoor dat het honger gevoel wegging en ik minder/geen hoofdpijn kreeg en de koffie zorgde ervoor dat ik me fit voelde.

    Na 3 weken tot een maand ongeveer was het voor mij een gewoonte geworden en wist ik niet meer beter dan enkel van 12:00 tot 20:00 te eten. Inmiddels doe ik dit dus al meer dan 3 jaar en eet ik meestal 3 maaltijden per dag. Om 12:00 eet ik vaak de meeste calorieën van de dag, vervolgens eet ik rond 16:00 een tussendoortje (denk aan kwark of een eiwitreep) en rond 18:30 avondeten. Heel soms heb ik rond 20:00 ook nog trek, dan eet ik nog iets kleins met veel eiwitten omdat dit het beste verzadigd.

    Na ruim 3 jaar kan ik zeggen dat dit eetpatroon mij goede resultaten heeft opgeleverd. Zowel mentaal als fysiek. Ik merk dat ik mij 's morgens juist energieker voel als ik niet eet, en daardoor heel gemotiveerd op het werk zit of aan de website werk. Qua fysiek merk ik dat ik gemakkelijker droger wordt door dit eetpatroon. Uiteraard moet intermittent fasting samen gaan met een gezond en gebalanceerd eetpatroon, maar kan de 16/8 methode wel dat extra zetje zijn die je nodig hebt!

    Ik wil wel duidelijk benadrukken dat intermittent fasting niet voor iedereen geschikt is en dat de 'klachten' die je in het begin kunt krijgen en de resultaten die je erdoor zult krijgen echt per persoon verschillen.

    Terug naar blog

    Reactie plaatsen